Restaurarea pădurilor de Polylepis în Munții Anzi


 

Arborii din genul Polylepis sunt caracteristice zonelor muntoase andine. Sunt plante din familia Rosaceae care cresc pe soluri umede şi bine drenate care prezintă frecvent un strat gros de muşchi – vegetează pe versanţi montani sau pe pâraie care manifestă multă rocă la suprafaţă la altitudini mari.

Pădurile de Polylepis deţin un rol important în ecosistemele fragile caracteristice Munţilor Anzi, în special cele care cresc în zonele ceţoase, susţin formarea solurilor, acumularea de apă şi regularizarea surselor de apă.

 

Aceste păduri susțin o diversitate biologică ridicată încluzând mai multe specii de epifite, plante vasculare, muşchi şi licheni. De asemenea, ele furnizează adăpost pentru sute de plante de şi animale(păsări, mamifere, reptile, insecte). O adaptarea importantă a speciilor dominante din aceste păduri constă din gruparea frunzelor către capătul ramurilor, ceea ce le permite colectarea apei din aer în timp ce relaţia pe care o menţin cu muşchii şi lichenii permite controlul fluxului de apă. Mai mult, stochează o cantitate însemnată de carbon atmosferic atât în vegetaţie cât şi în sol. Prin rădăcini, frunze şi crăcile care cad, funizează materie organică solurilor, crescându-le fertilitatea, volumul şi capacitatea de absorbi apă.

Pădurile de Polylepis joacă și un rol social important. Ele susţin creşterea calităţii peisajului, oferă produse turistice mai bune şi acoperă suprafeţe utilizate pentru păscut.

Pădurile Polylepis – datorită activitățile umane devin din ce în ce mai fragmentate. Au fost reduse la 3-10 % din areaul lor natural.

Scopul inițiativei Acción Andina este de a restaura și a protecta ecosisteme de pădure pe o suprafață de un milion de hectar în următoarele 25 ani în Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Peru și Venezuela.                   

Unul dintre liniile de acțiune este restaurarea pădurilor naturale – în marea lor majoritate cele dominate de speciile Polylepis.

 Acción Andina (https://www.globalforestgeneration.org/andes-action) momentan crește puieți de Polylepis lanata, Polylepis pepei, Polylepis incana, Polylepis racemosa, Polylepis australis și puieți de Alnus acuminata, Cedrela odorata, Erythirna edulis, Oreopanax ecuadorensis, Escallonia recinosa.

Puieții vor fi plantați în sezonul 2020-2021 în Rezervațille Munților Vilcanota în Peru (regiunea Cusco),  în Rezervația Yanacocha (regiunea Pichincha) și în Parcul Național Chimborazo în Ecuador, în Parcul Național Tunari din Bolivia și în Sierra Grandes  (regiunea Cordoba) în Argentina.

Sezonul de plantare: decembrie-martie (sezonul ploios)