Reintroducerea stejarilor (Quercus sp.) în Bazinul Ciucului


Contribuim la reintroducerea stejarului (Quercus robur) și gorunului (Quercus petraea) în depresiunea Ciucului. Până în secolul XVII-lea gorunetele și stejăretele erau răspândite aici dar au dispărut din cauze antropice, lăsând în urmă numai câteva exemplare supraviețuitoare.

 De ce plantăm stejar și gorun?

  • Datorită activităților antropice - recoltarea lemnului de foc, creșterea suprafețelor destinate agriculturii – pădurile de gorun și stejar au dispărut cu secole în urmă. Locul lor a fost ocupat de pășuni, fânațe, terenuri arabile. Datorită schimbărilor socio-economice în mediul rural, suprafața terenurilor agricole marginale părăsite crește în fiecare an. Începe un proces natural lent de reîmpădurire dar  datorită faptului că sursele propagule (semințe) nu mai sunt prezenți în apropiere recolonizarea naturală al acestor terenuri de către gorun și stejar nu va fi posibil fără intervenție antropică.
  • Gorunul (Quercus petraea) și Stejarul (Quercus robur) sunt specii de arbori care vor fi rezistente la efectele schimbărilor climatice globale.
  • Gorunetele și stejăretele sunt păduri foarte bogate în specii de floră și faună
  • Arborii de gorun și stejar sunt specii de arbori longevive, stochează în biomasa lor cantități semnificative de carbon atmosferic sechestrat prin fotosinteză în sezonul de vegetație.

 

Așadar se pare că a venit timpul de a planta gorun și stejar.

Plantările se desfășoară în mai multe locații. Arborii Transylmagica vor fi plantați pe un teren îngrădit și putem garanta siguranța puieților plantați.

Deja am plantat 3 hectar de teren cu puieți de stejar (Quercus robur) și gorun (Quercus petraea) în Aprilie 2020, Aprilie-Noiembrie 2021 și Aprilie 2022 lângă satul Sândominic.

Stejăretul plantat aici va deveni parte a unei muzeu viu care va prezenta vegetația naturală a zonei care a existat înaintea transformarii complete de către activitatea umană. 

locație (Google Maps)

 

 

În sezonul de plantare primăvara 2022 am plantat un mic arboret lângă comuna Bancu.

locație (Google Maps)

În 2023 am plantat în locul unei păduri doborâte de vânt lângă satul Sândominic.

locație (Google Maps)

În 2024 plantăm la poalele Muntelui Ciomatu.

locație (Google My Map)

După creșterea arborilor pădurile mici de stejar vor funcționa ca zone ecologice intermediare (stepping stones): propagulele ( ghindele) arborilor plantați vor fi răspândiți de păsări, recolonizând încet terenurile agricole părăsite din apropiere.

 

Sezonul de plantare: primăvara (martie-aprilie) și toamna (Noiembrie)

plantare la Bancu - Aprilie 2022

Ziua Pământului + plantare la Sândominic - Aprilie 2023