arborele tău


PENTRU FIECARE PRODUS CUMPĂRAT, ÎȚI PLANTĂM UN ARBORE.

Activitățile noastre de multe ori au efecte globale negative: contribuim la schimbările climatice globale prin arderea surselor fosile de energie în mijloacele noastre de transport, în mod indirect producem poluare  prin extracția și prelucrărea materiilor prime necesare pentru bunurile pe care cumpărăm. Am putea continua lista. Dar oare efectele noastre globale trebuie neapărat să fie negative? Credem că nu. Dacă plantăm un puiet de arbore scriem  primul paragraf al unei povești multidecenale: arborele nostru după o creștere lentă va crea habitat pentru multe alte specii de viețuitoare, va stoca în organismul lui tone de carbon extras din atmosferă și va face lumea un loc mai frumos. 

Plantăm puieții în cadrul proiectelor de reabilitare ecologică.

Astfel putem garanta că:

 • puieții vor fi plantați la locuri potrivite - pădurile viitoare vor avea multiple beneficii ecologice și sociale
 • puieții vor fi plantați corespunzător
 • vor fi îngrijiți în primii ani după plantare
 • nimeni nu le taie în următoarele decade

Îți oferim posibilitatea de a alege unde vrei să lansezi efectul de fluture pozitiv  prin plantarea puietului tău: "acasă" - în Carpați, undeva în Munții Anzi sau în Kenya.

ALEGE UNUL DINTRE PROIECTELE DE MAI JOS și semnalează-ne la înregistrare unde dorești ca puietul să fie plantat.

Buy local, act global ;)

 

 

1. RESTAURAREA PĂDURILOR DOBORÂTE DE VÂNT ÎN MUNȚII HĂȘMAȘ ȘI ÎN MASIVELE RETEZAT-ȚARCU

La începutul anilor 2019 și 2020 s-au produs doborâturi masive de vânt pe suprafețe însemnate în Carpați,printre altele în Munții Hășmaș și în masivele Retezat-Țarcu (în special în valea Netiș) datorită unor fenomene meteorologice extreme ( vânturi de intensitate mare). Este de așteptat ca astfel de fenomene meteorologice extreme (vânt foarte puternic, zăpadă abundentă, secetă extremă, valuri de căldură extreme, etc.)  să devină din ce în ce mai frecvente, ca rezultat al schimbărilor climatice globale.

Modificarea ușoară a compoziției speciilor -creșterea diversității structurale - imitând migrația altitudinală a zonelor pădurii va spori rezistența pădurilor față de schimbările condițiilor climatice.

Noi plantăm păduri mixte de foioase cu rășinoase: fag (Fagus sylvatica), brad (Abies alba) (specii de arbori care dezvolt rădăcini pivotante) și molid (Picea abies) în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și în munții Retezat-Țarcu în interiorul sitului Natura 2000 “Coridorul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”.

Puieții vor fi plantați de Transylmagica.

CITEȘTE MAI MULT

Dacă dorești să plantezi un puiet în Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș și în munții Retezat-Țarcu în interiorul sitului Natura 2000 “Coridorul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”noi îți trimitem

 1. vești despre plantare (ești binevenit)
 2. fotografii,
 3. locația exactă a puietului
 4. vei primi periodic raportări despre soarta lor. Nu numai în primul an ci până când vom fi noi ca să trimitem aceste mailuri :)

2. REINTRODUCEREA STEJARILOR ÎN DEPRESIUNEA CIUCULUI

Contribuim la reintroducerea stejarului (Quercus robur) și gorunului (Quercus petraea) în depresiunea Ciucului. Până în secolul XVII-lea gorunetele și stejăretele erau răspândite aici dar au dispărut din cauze antropice, lăsând în urmă numai câteva exemplare supraviețuitoare.

Speciile de stejar (Quercus petraea și Quercus robur) formează păduri bogate în specii de plante și animale. Gorunul (Quercus petraea) și Stejarul (Quercus robur) se numără între speciile de arbori care vor fi rezistente la efectele schimbărilor climatice globale. Sunt specii de arbori longevive, stochează în biomasa lor cantități semnificative de carbon atmosferic sechestrat prin fotosinteză. 

Arborii sunt plantați de Transylmagica sunt cu toții plantați pe un teren îngrădit și îngrijit - în așa fel putem garanta supraviețuirea lor.

CITEȘTE MAI MULT

Puieții vor fi plantați de Transylmagica.

Dacă dorești să plantezi un stejar în bazinul Ciucului noi îți trimitem

 1. vești despre plantare (ești binevenit)
 2. fotografii,
 3. locația exactă a puietului
 4. vei primi periodic raportări despre soarta lor. Nu numai în primul an ci până când vom fi noi ca să trimitem aceste mailuri :)

 

 

3. RESTAURAREA PĂȘUNILOR CU ARBORI SECULARI DIN TRANSILVANIA

Plantări pe pășunea Hodoșa

Pășunile cu arbori – cu arbori crescute pe alocuri - sunt peisaje valoroase atât din punct de vedere ecologic cât și cultural.

Majoritatea pășunilor cu arbori s-au format în Evul Mediu și aici întâlnim arbori seculari cu dimensiuni monumentale ale căror vârstă atinge și 900 ani (Bătrânul Carpaților la pașunea pe lângă Mercheașa).

 Arborii au fost menținuți pe aceste pășuni de- a lungul secolelor pentru umbra lor, pentru fructele lor dar și pentru valoarea lor estetică.

Din cauza schimbărilor intervenite în practicile agricole și în utilizarea terenurilor agricole, valoare practică ale acestor pășuni s-a diminuat, iar aceste habitate au pornit pe calea dispariției.

Noi, împreună cu Asociația Pando plantăm arbori pe o suprafață aflată în Valea Nirajului care conform surselor istorice era una dintre cele mai reprezentative pășuni cu arbori în regiune.

 

 CITEȘTE MAI MULT

 Puieții vor fi plantați de Transylmagica și Asociația Pando - https://www.pando.ro/

Dacă dorești să plantezi un stejar pe pășunea Hodoșa noi îți trimitem

 1. vești despre plantare (ești binevenit)
 2. fotografii,
 3. locația exactă a puietului
 4. vei primi periodic raportări despre soarta lor. Nu numai în primul an ci până când vom fi noi ca să trimitem aceste mailuri :)

PROIECT DE PLANTARE FINANȚAT PENTRU ANUL 2021. VĂ MULȚUMIM!!

 

 

4. REGENERAREA PĂDURILOR DE POLYLEPIS ÎN MUNȚII ANZI

În timp ce pădurile Amazoniene pot fi numite plămânii planetei, pădurile de Polylepus sunt în inima lui. Pădurile Anzilor – care se întind prin șapte țări pe o lungime de 3000 km captează apa din precipitații și eliberează lent asigurând un debit constant pentru bazinul imens al Amazonului.

Arborii genului Polylepis sunt caracteristice zonelor montane andine – sunt specii cheie în ecosistemele montane ale Munților Anzi.  Aceste păduri au devenit fragmentate, ocupă numai 3-10% din arealul lor natural.   

Inițiativa Acción Andina are sopul de a regenera pădurile de Polylepis în Munții Anzi.

În sezonul 2020-2021 puieții vor fi plantați în Rezervațille Munților Vilcanota în Peru (regiunea Cusco),  în Rezervația Yanacocha (regiunea Pichincha) și în Parcul Național Chimborazo în Ecuador, în Parcul Național Tunari din Bolivia și în Sierra Grandes  (regiunea Cordoba) în Argentina.

CITEȘTE MAI MULT

Puieții vor fi plantați prin organizațiile partenere

One Tree Planted - https://onetreeplanted.org/

Acción Andina - https://www.globalforestgeneration.org/andes-action

Dacă alegi ca puietul tău să fie plantat în Anzi, îți trimitem  

 1. vești despre plantarea lor când aceasta se va realiza 
 2. fotografii realizate în cadrul acțiunilor de plantare

 

 

4. PLANTĂRI ÎN PĂDUREA KIJABE - KENYA 

 Pădurea Kijabe (lângă orașul Kijabe, Kenya) se întinde pe o suprafață de numai 5000 hectare dar asigură sursă de apă, lemn de foc pentru o comunitate de 200 000 persoane. Presiunea antropică care duce la suprautilizarea resurselor naturale reprezintă o amenințare serioasă pentru acest ecosistem fragil și valoros.

Scopul acțiunilor de plantare efectuate de The Kijabe Forest Trust este de a ajutora regenerarea naturală a pădurii și în același timp de a educa localnicii.

CITEȘTE MAI MULT

Puieții vor fi plantați prin organizațiile noastre partenere

One Tree Planted - https://onetreeplanted.org/

Kijabe Forest Trust - https://www.kijabeforest.org/

Dacă alegi ca puietul tău să fie plantat în pădurea Kijabe, îți trimitem  

 1. vești despre plantarea lor când aceasta se va realiza 
 2. fotografii realizate în cadrul acțiunilor de plantare

 

Mai jos poți să înregistrezi puietul cu codul de pe eticheta pe care ai primit cu produsul achiziționat:

 


RO
RO